Fakta om ejendommen:
- Bygge fra 1939 til 22 feb. 1941
- Arkitekter: Wittmack & Hvalsøe
- 215 boliger – Primært andelsboliger – resten lejeboliger.
- 5 erhvervslejere og 1 erhvervsandel.
- 16473 m2 bolig
- 1553 m2 erhverv
- 4178 m2 kælder
- 44 kælderrum
- Tagterrasser
- Garager
Uddrag fra tidsskriftet “Tegl” Marts 2009:
Der er en venlig redelighed over den store karré, der slår en vældig bue fra Christmas Møllers Plads ud langs Vermlandsgade. Rødt murværk med hvide vinduesrammer og lette hvide altaner er en gammel kending i dansk arkitektur, som optræder i utallige variationer.
Bebyggelsen er tegnet af arkitekterne Arthur Wittmack (1878-1965) og Vilhelm Hvalsøe (1883-1958), der i løbet af en lang produktiv periode i første halvdel af sidste århundrede satte præg på København med bygninger som for eksempel Axelborg (1920) og Østerbro Svømmehal (1930). Deres bygninger har typisk fulgt de til tiden gældende arkitektoniske stilarter og spænder fra historicisme over nyklassicisme til funktionalisme. Ved renoveringen af ejendommen for nogle år siden har ejeren gjort sig stor umage med vinduesudskiftningen. I et samarbejde med vinduesfirmaet er det lykkedes at bibeholde de svævende hjørner. Vinduerne er af træ og aluminium og et udmærket eksempel på, at det godt kan lade sig gøre at udskifte gamle vinduer med nye uden at skæmme helheden. Det røde murværk er fuget med en indfarvet rød fuge, der danner en næsten ensfarvet baggrund for de hvide altaner.
STUE PÅ TAGET
På taget af ejendommen ligger ca. 40 små ‘stuer’ med hver sin terrasse. De var egentlig tænkt som pulterrum, men et så velbeliggende pulterrum er jo fristende at bruge til andet end vinterfrakker og papkasser. I bebyggelsens første år var det beboere i den underste etage uden altaner, der havde fortrinsret til dem. I dag kan alle komme i betragtning til de eftertragtede himmelstuer højt over trafikken med udsigt helt til Sverige. Gården er hverken smuk eller grøn, men funktionelt dækket af asfalt med køreveje langs facaderne. I midten af gården er der nedkørsel til private garager.
VENNELYST
Vennelyst var navnet på en beværtning med sommervarieté og amatøroptræden, der lå her ved porten til Amager. Blandt gæsterne var luftfartens pionerer fra Københavns første flyveplads fra 1910 på Kløvermarken. I 1913 opkøbte kommunen ejendommen med Vennelyst og lejede den ud til en direktør Mogensen, der havde være i Amerika og omdøbte beværtningen til ‘White Star’, hvilket hurtigt blev til ‘Den hvide Stær’. Navnet fulgte stedet indtil 30’erne. Navnet Vennelyst overgik til kolonihaverne på den anden side af Vermlandsgade. I 1902 blev Sundbyerne indlemmet i Københavns Kommune, og de dengang landlige arealer blev købt op og tæt bebygget med boligkarreer. l begyndelsen af 30’erne blev hér anlagt en af Europas dengang største rundkørsler, der efter 2. Verdenskrig fik navnet Christmas Møllers plads.